Jak se pije whisky?
Je whisky nebo whiskey? Jedno písmeno a je to úplně jiné pití nebo pouze překlep, který se vžil a zůstal ve slovníku destilátů, jak šel čas? Jak se vlastně ten zlatavý poklad pije a jak si ho vychutnat, co nejvíce? Pokud v tom nemáte jasno a je to jedna z otázek, která vás budí v noci ze spaní, je na čase dát jí pořádnou odpověď!
Whisky nebo whiskey a odkud pochází?
Uisge beatha neboli “voda života”. Když se tenhle jazykolam z gaelského označení pro whisky přepisoval do moderního jazyka, Skotové ho napsali jako “whisky” a Irové jako “whiskey”. Další prameny mluví i o tom, že z počátku irská whiskey byla také kvalitnější a chutnější než ta skotská, proto si Irové do názvu přidali E navíc, aby ji odlišili. S rostoucím počtem irských migrantů do Ameriky, se tento název rozšířil i na nový kontinent.
Aby to ale nebylo málo složité, v Kanadě se používá whisky a mají tu nejlepší skořicovou, na kterou si pochutnají i dámy Fireball Cinnamone Whiskey Liquer.
V Japonsku se také používá “whisky”. V japonsku to má pravděpodobně na svědomí mladý učeň Masataka Taketsuru, který se na začátku dvacátého století vydal studovat do Skotska, když se potom vrátil domů do rodného Japonska, proměnil své nabyté znalosti a zkušenosti na zlatavý mok ve vlastní palírně dnes známé pod jménem Nikka.
Ani jeden termín tedy není špatně, ale jako praví znalci té nejlepší whisky byste správně měli hovořit o skotské whisky a irské whiskey. A nad jednou nebo dvěma skleničkami dávat svoje znalosti k dobru :)
Každá země, která se rozhodla pro produkci rumu si nastavila vlastní pravidla a nic jako univerzální postup neexistuje. Cukrová třtina je sice vždy pojítkem a stojí na počátku každého procesu, ale může se využít v různých podobách. Nejčastěji se setkáme s tzv. tradičním rumem, který se vyrábí z melasy. Ač je tato výroba označována za nejvíce tradiční, dá se říci, že melasa je vlastně spíše “zbytkový produkt”. Jedná se o nahořklou hustou hmotu bohatou na minerály, která zbývá po krystalizaci tekuté čerstvě lisované třtinové šťávy.
Jak si nejlépe vychutnat whisky
Chuť samotné whisky je ovlivněná samozřejmě nejen zemí původu, dobou zrání a procesem výroby, ale také způsobem, jakým ji budete pít. Dlouhou dobu platilo jedno pravidlo a zarytí klasici, výrobci nebo degustátoři se ho budou držet a tvrdit, že whisky se má ochutnávat po malých doušcích a zásadně samotná, moderní doba však už může udávat jiné trendy. Whisky prostě pijte tak, jak vám chutná - v kombinaci se sodou, v koktejlu nebo na ledu. Jednomu však doporučujeme se zásadně vyhnout a to panákování. Pokud do sebe kopnete panáka lahodné whisky, jako kdyby to byla zelená ve čtvrté cenové, nikdy její skutečnou chuť a potenciál neobjevíte a nedoceníte.
Správná sklenice
Jaká sklenice na whisky zaručí ten nejlepší zážitek? Čekali jste, že zmíníme jen jednu? Chyba. Uvedeme vám hned tři druhy skleniček, které můžete pro pití whisky použít.
Pro degustování whisky, která umožní nasát vůni a hlavně zachovat a zintenzivnit správné aroma, je nejvhodnější vysoká sklenka na stopce, z tenkého skla, která se u horního okraje zužuje. Té se mezi odborníky říká “snifter”. Vychutnat si z ní můžete například doušek z limitové edice Johnieho Walkera & Sons Private Collection 2016.
Pro klasické popíjení čisté whisky nebo s trochou ledu či vody můžete použít tzv. tumbler neboli old fashioned glass. Jde o pevnou krátkou sklenici s masivním dnem válcového tvaru. Pro long drinky a koktejly potom doporučujeme tzv. “high ball” sklenici, jež je vysoká štíhlá a má rovné strany.
Teplota
Zásadní vliv na konečnou chuť vašeho nápoje může mít teplota, při jaké ho budete podávat. Whisky doporučujeme degustovat při pokojové teplotě, nikoliv však při té, kterou si v Čechách představíte. Jedná se o skotskou pokojovou teplotu, která udává 15 až 16 stupňů. Můžete si však dopřát i vychlazenou whisky Johnie Walker Gold Label, která získá při nižší teplotě získá mírně medovou texturu.
Příprava whisky
Pokud se budeme bavit skutečně o ochutnávání a degustování, stačí nalít whisky do snifteru, uchopit sklenku za stopku a přidržet nos uvnitř otvoru. Nasát jemnou omamnou vůni a doušek ochutnat. Nechte whisky rozlít po patře, poválejte ji v ústech alespoň deset sekund, aby se stačila rozvinout, než ji necháte sklouznout dolů.
Mezi jednotlivými doušky můžete whisky prokládat čistou vodou studenou vodou, to je nejjednodušší způsob, jak si ji skutečně plnohodnotně užít.
S ledem, vodou nebo bez?
Věčná otázka, která pálí mnoho z nás. Jak je to správně? Už v úvodu jsme naznačili, že nic jako špatné nebo správné pití whisky neexistuje. Dopřejte si zážitek z té nejlepší whisky podle svého gusta.
Whisky samotná
Nejjednodušší způsob, jak si vychutnat ty nejlepší skotské nebo irské whisky, je dát si je samotné. V masivní whiskovce nebo snifteru při pokojové teplotě s prokládáním studené vody.
Whisky s vodou nebo sodou
Přidáním pár kapek vody do whisky může způsobit její “otevření” Zvýrazní tím chuť a umocní specifické aroma. Pamatujte ale na přísloví: „Můžeš přidávat, ale nemůžeš odebrat.“ Pokud byste vody přidali příliš mnoho, mohlo by to mít za následek zploštění chuti a jednotlivé vrstvy by již nevynikly.
Whisky s ledem
Na pití whisky s ledem jsou experti především Američané. Ti tvrdí, že stejně jako přidáním pár kapek vody, i přidáním ledu můžeme podpořit a otevřít různé chuťové tóny, které by nám jinak zůstaly skryty. Vyzkoušejte to třeba u americké Jack Daniels whisky No.27 Gold.
Drinky z whisky
Slyšeli jste někdy o Whisky Sour, New Yorkeru nebo Double Eagle? Jedná se o nejznámější drinky z whisky, jejichž základem je právě single malt nebo blended whisky. Pokud už máte tedy samotné degustování za sebou nebo vás naopak pité samotné whisky neláká, zkuste trochu divočiny prostřednictvím long drinku postavené třeba na ovocně aromatické Cardhu Whisky.
Závěrem
Co doporučit na závěr? Zkoušejte. Zkoušejte různé sklenice, teploty i formy podávání, abyste našli způsob, jak si nejlepší whisky užívat.
Na Trhalce si vyberete luxusní drahé whisky i cenově dostupné, všechny pouze v prvotřídní kvalitě. Pro fanoušky a sbětale originální kousků doporučíme lahve s přebalem inspirovaným Game of Thrones , pro nejnáročnější znalce jednu z 8 888 lahví Johnieho Walkera nebo klasiku všech klasik whisky Macallan, která zrála v sudu po bourbonu a sherry.
Prozkoumejte celou kategorii whisek na www.trhalka.cz/whisky